Sofie Adie

Hijrah 1442

Terlalu lambat untuk diucapkan Salam Maal Hijrah 1442. Tapi, takpelah…aku ucapkan jugak bagi wakil blog ni. Biar Muharram nak habis dah pun.😅 So, sejak dua menjak ketiadaan laptop ni kosentrasi untuk update blog kian hambar. Aku pun tak taulah kehambaran penulisan turut terjejas ke tidak. Macam iya, macam tidak. Hijrah baru ni aku raikan di …

Hijrah 1442 Read More »

Mentari Ungu

Aku pun takde idea kenapa selalu warna ungu menjadi simbolik sejak dua menjak kehidupan ni. Pelangi Ungu, Mentari Ungu, Bulan Ungu, Awan Kelabu…hurm…entahlah labu… Mungkin sebab zaman asrama dulu kerasukan oleh Ungu Violet kot. Ala…cerita indonesia yang pernah hit zaman dedulu tu… Selepas dikhabarkan tentang rekontraksi semula sebuah kemunculan bijakbata, aku diisytiharkan mengenai penurunan dari …

Mentari Ungu Read More »

Tepi Jalan

Tadi ikutkan aku dah siap tulis satu entri. Guna apps WordPress. Tapi harey semua lesap. 😑 Makanya, aku kena start over balik cerita merapu Tepi Jalan. Dalam kehidupan ni fasanya banyak. Terlalu banyak. Bukan setakat lahir, bayi, sekolah rendah, menengah, puberty, kolej, diploma, degree, master, phD then mati saja. Panjang lagi fasanya. Fasa Biawak – …

Tepi Jalan Read More »

Apa khabar Julai?

Assalamualaikum Julai, apa khabar ceritamu? Masih bersadu tentang nasib lagikah? Khabarnya kamu itu sudah semakin hampir dengan kehidupan yang akhir. Aku harap kamu itu tenang aja disana. Wah, wah, wah kau sejak dua menjak bahasa kemain bagai dirasuk HAMKA! Well, aku tak tahulah, somehow berkata dan menulis dengan cara lama itu ia seperti indah dari …

Apa khabar Julai? Read More »

Nyawaku Di Tangan-Mu

Bisikan itu semakin bingit. Sebingit gempita di subuh hari! “Kau bodoh!” “Kau tak patut hidup!” “You’re the loser!” Dan yang paling kerap sekali dia dengar adalah; “I HATE MYSELF!” Siapa? Siapa dibencinya?? Kepala dipegang bagai dirasuk migrain. Namun tiada sakit. “I Hate Myself!!!” teriaknya lagi. Dia menoleh kiri kanan. Siapa yang berkata? Lemas. Lemas! Itu …

Nyawaku Di Tangan-Mu Read More »

Podcast Season 3: Merangkak Atas Angin

Kalau dalam bahasa English, mungkin ia kedengaran lagi ‘cool’ kot. Crawl Above the Wind gitu. Tapi disebabkan aku utamakan penggunaan bahasa, maka menjadilah ia suatu tema bertajuk Merangkak Atas Angin. Berikut merupakan keratan artikel yang telah ditulis oleh salah seorang sidang media Bonne Vie bagi kemunculan Season terbaru yang dilancarkan oleh Orang pada hari ini. …

Podcast Season 3: Merangkak Atas Angin Read More »

Termenung jugaklah…

Sebelum aku menyambung main game Cooking Diary bagi memenangi anugerah Cosmic Chef, aku nak lah update barang cerita yang tadaklah happy ending mana untuk ditatap dalam lipatan sejarah. Selepas tiga bulan menganggur dan kerja sekadar ikut masa sendiri ni (yang jujurnya tadaklah dapat pulangan yang sampai boleh dipertontonkan dikhalayak ramai seperti kebanyakan yang berlaku dikalangan …

Termenung jugaklah… Read More »

Freedom Fraud

Semalam dapat mesej dari group whatapps yang salah seorang selebriti India; Sushant Singh Rajput meninggal dunia. Aku mungkin bukanlah seorang die-hard-fan beliau. Tapi, bila kita tahu seseorang famous, ternama, dah cipta banyak impak dalam pelbagai industri dengan pengakhiran bunuh diri, buat kau sendiri akan terfikir; “KENAPA?” Mungkin perkara ini takkan pernah bertemu jawapan. Hatta aku sendiri …

Freedom Fraud Read More »

Scroll to Top