Apa khabar Julai?

Assalamualaikum Julai, apa khabar ceritamu? Masih bersadu tentang nasib lagikah? Khabarnya kamu itu sudah semakin hampir dengan kehidupan yang akhir. Aku harap kamu itu tenang aja disana. Wah, wah, wah kau sejak dua menjak bahasa kemain bagai dirasuk HAMKA! Well, aku tak tahulah, somehow berkata dan menulis dengan cara lama itu ia seperti indah dari …

Apa khabar Julai? Read More »

Nyawaku Di Tangan-Mu

Bisikan itu semakin bingit. Sebingit gempita di subuh hari! “Kau bodoh!” “Kau tak patut hidup!” “You’re the loser!” Dan yang paling kerap sekali dia dengar adalah; “I HATE MYSELF!” Siapa? Siapa dibencinya?? Kepala dipegang bagai dirasuk migrain. Namun tiada sakit. “I Hate Myself!!!” teriaknya lagi. Dia menoleh kiri kanan. Siapa yang berkata? Lemas. Lemas! Itu …

Nyawaku Di Tangan-Mu Read More »

Podcast Season 3: Merangkak Atas Angin

Kalau dalam bahasa English, mungkin ia kedengaran lagi ‘cool’ kot. Crawl Above the Wind gitu. Tapi disebabkan aku utamakan penggunaan bahasa, maka menjadilah ia suatu tema bertajuk Merangkak Atas Angin. Berikut merupakan keratan artikel yang telah ditulis oleh salah seorang sidang media Bonne Vie bagi kemunculan Season terbaru yang dilancarkan oleh Orang pada hari ini. …

Podcast Season 3: Merangkak Atas Angin Read More »

Termenung jugaklah…

Sebelum aku menyambung main game Cooking Diary bagi memenangi anugerah Cosmic Chef, aku nak lah update barang cerita yang tadaklah happy ending mana untuk ditatap dalam lipatan sejarah. Selepas tiga bulan menganggur dan kerja sekadar ikut masa sendiri ni (yang jujurnya tadaklah dapat pulangan yang sampai boleh dipertontonkan dikhalayak ramai seperti kebanyakan yang berlaku dikalangan …

Termenung jugaklah… Read More »

Freedom Fraud

Semalam dapat mesej dari group whatapps yang salah seorang selebriti India; Sushant Singh Rajput meninggal dunia. Aku mungkin bukanlah seorang die-hard-fan beliau. Tapi, bila kita tahu seseorang famous, ternama, dah cipta banyak impak dalam pelbagai industri dengan pengakhiran bunuh diri, buat kau sendiri akan terfikir; “KENAPA?” Mungkin perkara ini takkan pernah bertemu jawapan. Hatta aku sendiri …

Freedom Fraud Read More »

The Paradox of Orang

27 April adalah tarikh akhir aku gunakan tagline “Kerna-Mu aku hidup” bagi podcast description aku. Kenapa kau tukar? Mungkin sebab aku rasa ia macam hipokrit dan bukan personaliti yang aku bawak. Aku rasa terbeban dengan imej yang dibawa. Tuhan, agama, bangsa dan mungkin keluarga. Tambah pulak selepas blogger Sofinah dah labelkan aku sebagai “Blogger Islamik“, …

The Paradox of Orang Read More »

Toxic Positivity

Hidup sebagai penganggur graduan 2020 di musim pandemik itu sangatlah membebankan. Bukan setakat keluarga, diri sendiri pun dah tak nampak hala tuju hidup. Masyarakat, tak payah tanyalah perspesi mereka. Jujurnya,…aku give up! Sampai rasa dah malas nak mencuba sebelum mencuba. Sebabnya dah tak nampak sisi positif sampai rasa macam kalau ada positif tu pun ianya …

Toxic Positivity Read More »

Scroll to Top