Sains Geomatik: Sem 2

Our belief is a strap that holds our faith.
We perceive the world with openness,
so we don't get lost while thriving in it ~ SA

lonely, thoughts, thoughtful-5122894.jpg

Our belief is a strap that holds our faith.
We perceive the world with openness,
so we don't get lost while thriving in it ~ SA

lonely, thoughts, thoughtful-5122894.jpg
Forum bersama Ally Iskandar

 Subjek semester dua:

  1. English
  2. Islamic thought and civilization
  3. Kokurikulum
  4. Calculus 1
  5. Engineering surveying 1
  6. Cadastral surveying 1
  7. Field Astronomy

*yang bold kena berhati-hati

Huraian:

  • English macam biasa.
  • CTU aku malas nak hurai. Sebab dia lebih kurang macam kita belajar masa SPM.
  • Koko ni pun rasa macam tak perlu hurai, sebab  koko ni memang wajib.
  • Calculus 1; masa ni banyak formula macam add math. Cuma lagi advance sikitlah…lagi senang. Tapi, still kena buat tutorial banyak.
  • Engin. antara subjek dalam engin termasuklah tacheo, levelling etc. Kalau korang dapat score untuk semua ni, insyaAllah korang senang nak faham untuk kerja-kerja seterusnnya. Sampailah bila-bila….
  • Cadas 1; banyak memperkenalkan beza antara conventional method dan juga NDCDB. Kira-kira pun boleh tahan gak, tapi cadas banyak terikat dengan pekeliling.
  • Astro; perkara yang berkaitan dengan bulan, matahari etc. Subjek ni ikutkan ada camp jugak. (Tertakluk pada lect.) Kalau masa aku dulu, astro ada LP solar observation, tapi sekarang aku jarang nampak junior buat ‘soob’. Mungkin silibus dah ubah kot…

Cabaran semester dua:

  • kerja lapangan lebih banyak berbanding semester 1
  • ada cerapan matahari yang bakal menaikkan silau mata dan juga ‘power’ mata (ini berlaku kat aku.. T_T)
  • formula lebih mencabar…
  • credit hour paling tinggi

Cara skor:

– banyakkan buat tutorial untuk semua subjek kiraan.
– Sentiasa terlibat dalam kumpulan LP
– Jangan tiru data atau copy paste report.
Thanks for reading!
Subscribe
Notify of
guest
9 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Anisah Adibah
March 5, 2017 11:28

ouh okay. thanks !

sofie adie
March 3, 2017 15:41

sangatlah boleh! sebabnya semua benda tu akan diajar kepada awak balik dan lebih detail. perlukan tutorial dan latihan yang banyak.. kalau tak faham memang kena terus tanya, jangan disimpan..kalau tak jadi semakin tak faham dan automatik akan jadi susah..

Unknown
March 3, 2017 15:18

kiranya kalau budak yang tak amik add math time sekolah, rasanya boleh ke bawak subjek yang akak bold kan tu ? sbb saya tak amek add math.

sofie adie
March 13, 2016 11:37

betul2…kena fikir dalam2 dulu sebelum buat apa2 keputusan…

sofie adie
March 13, 2016 11:36

terer?? hahahahha,…alhamdulillah…
rasanya kan, add math belajar kat u lagi mudah dari masa spm dulu2…

sofie adie
March 13, 2016 11:35

hahahahha….tulah seat depan banyak kosong lagi masa tu…ni pun sempat menyempat je snap gambar….hehehhehe

ros nordin
March 13, 2016 11:26

Bagusnya Sofie buat detail macam ni..kalau dah baca pun masih blur-blur lagi nak decide apa-apa tak tau lah..

tashira
March 13, 2016 11:26

add math? sy maths yg biasa2 tu lagi tak berapa nak pass hahaha . terer ah akak 🙂

The KehalusanKelembutan
March 13, 2016 11:26

salam , sofie yana pun ada time ally datang , heheh duk belakang datang lambat hehhe tapi sempat ambik gambar ngan dia..

eh lari topik .. haha

Scroll to Top