My Blog Timeline History Memories

Ruangan ni aku akan ceritakan secara detail bila dan bagaimana aku boleh terjebak dengan dunia blogging. Blog is addicted you know. It gives me life and the only place that I can express my own self without afraid of being judging.

2010-2013: Fasa Newbie

Masa ni aku duduk di Pantai Timur Malaysia. Aku buat blog masa lepak cc. Saja. Sebab suka baca blog dan aku banyak benda nak cerita, tulis tapi rasa macam takde siapakan faham. Maka terciptalah laman hisfantareal.blogspot.com gabungan daripada history+fantasi+realiti.

Apa je entri yang aku tulis?

Hurm…tak banyak. Dia lebih kepada rapuan gila. Misalnya, meranting pasal hidup, rokok, rebel, lawak hambar dan cerita harian yang sangat tidak menarik. Masa ni blogspot saja kita tahu guna. Tak tahu pasal wordpress lagi.

2013-2014: Blog sebagai diari

Tahun ni aku tekad untuk jadi lebih matang dalam penulisan. Takde dah entri merapu cerita pasal crush yang tak kesampaian. Maka, aku delete blog hisfantareal dan tertubuhlah laman yuhaadie.blogspot.com

Blog zaman diploma. Cerita pasal student life lah banyak. Takde crush. Nope. Just random entri bagaimana aku tempuhi pengalaman menjadi pelajar sains geomatik.

Kalau tak silap, aku sempat guna domain extension .my secara percuma sebab bergelar pelajar. Tiga tahun jugak aku rasa. Sempatlah merasa yuhaadie.my 

Masa tu memang noob gila bab domain extension. Kau pun budak geomatik, study bab teknologi website pun secara self explore. Dia macam blur-blur gila. Sekarang domain extension .my lebih mahal berbanding .com

2015: Mula berkembang

Blog yuhaadie banyak di discover oleh orang awam dialam maya seperti Neuvoo, Zalora, Traveloka, SGShop, Shop Back dan banyak lagi agensi yang sewaktu dengannya. Meriahlah juga duit pasif aku dapat. Bangga kejap. hahaha

2016: Daftar domain

Aku beli domain dengan Syokhost. Maka dari yuhaadie.blogspot.com kepada sofieadie.com. Mungkin sebab tu job banyak masuk kot. Dia macam nampak professional gitu. Nampak lah..tak tahu betul ke tak.

Meriah boleh tahan meriah. Masa tu sempat anjurkan tiga contest dan dua giveaway:

  1. Contest ‘To the silent reader’ (2015) Hadiah buku nota untuk dua pemenang
  2. ‘Simply Segmen’ collaboration with Blogger Shawal (2016)
  3. Contest ‘#DEARSOFIE’ (2016) Hadiah buku nota untuk 20 peserta
  4. Contest ‘#LASTGIFT’ (2017) Hadiah buku nota untuk dua pemenang
  5. ‘#RamadhanGiveaway’ yang disponsored oleh SGShop shopping credit bernilai RM1000.

Antara hadiah yang aku berjaya menang hasil sertai pelbagai segmen dan giveaway:

  1. Satu mug dari Kak Shikin Razali sebagai pengomen tegar blog
  2. Hadiah novel
  3. Hadiah satu mug display dari kak Shila Shahril
  4. Dua tiket wayang dari MBO
  5. Voucher Shopping AEON bernilai RM40
  6. Hadiah fridge magnet 

Pastu tak ingat dah ^_^!

Berpengalaman sertai review makan-makan di Tea Boss Perlis (wakil blogger utara sebab kebetulan kau belajar di Utara). Masa ni lah aku berkenalan dengan blogger ArzmohaDunia Zumalblogger Pha Is dan juga blogger zyaakma

Tapi nyata jadi nano influencer itu lelah ya. Aku banyak kali breakdown fikirkan tentang fokus dan tujuan aku blogging. Aku keliru. Aku banyak alami rasa tak layak, worthless, useless dan rasa macam picisan debu kasut di kaki mereka yang tiada sepatu.

2017: Fasa foodhunter

Masa ni sambil kerja part-time aku memang aktif jugak jadi blogger. Koyak ke tak, jiwa kena tabah.

Aku teruskan melawan balik rasa begitu dengan terima saja segala peluang yang wujud di hadapan mata. “Kau tahu ke tak tahu, terima je. Belajar kemudian” itu mantera aku masa tu. Mantera sia!!!

Hujung tahun 2017 Traveloka ada buat contest dan aku berjaya menjadi pemenang mingguan. Cam tak caya kan…maka aku guna voucher tu pada tahun 2018 sebagai hadiah hari lahir dan short gateaway.

2018: Blog with Zalora

Rezeki blog sedikit hambar tapi masih lagi berjalan seperti biasa. Dapat jadi penulis artikel di Zalora Magazine yang membawa aku terjebak sertai satu photoshoot bersama Zalora sebagai official contributor writer diorang.

Pengalaman lah untuk aku. Acah memang acah. Padahal baju semua besar dan labuh kau pakai. Kasut tinggi pun lahai tak reti pakai. *face palm*

Masa ni aku di tahun ketiga pengajian Ijazah Sarjana Muda. Dengan kerja part-timenya, dengan nak fokus blognya, memang meriah gak r akaun bank. Busy serupa takde life, tapi berbaloi-baloi dengan lelah.

2019: Pindah ke WordPress

Berbekalkan keyakinan yang tidaklah setinggi langit tadi, aku mula pindah blog dari blogspot kepada WordPress dengan khidmat dari kenalan di Nexbuilder. Cyeh, masa ni yakin kononnya akan berjaya angkat nama sofieadie menjadi blogger paling berpotensi dialam maya. Hahahah kim salam sajalah labu!

Tapi, tidak! Aku masih diselaputi awan hitam setiap kali mengekspresikan penulisan. Terlalu banyak persoalan kenapa, kenapa dan kenapa. Gue capek dong hidup dalam kepala ani! Tenat gitu!

Plus, masa 2017 hingga 2019 aku banyak sisi hidup yang perlu dijaga. Suicidal thoughts? Ah, every single time! Aku tak sedar pun ianya sesuatu yang boleh digelar mental illness, sehinggalah aku keluar darinya. Baru aku sedar yang aku itu pernah alami sesuatu sakit yang tiada nampak.

Tapi aku cuba je masukkan blog dalam senarai Malaysia Website Award (MWA). Cubaan bodoh itu nyata dapat tempat kedua juga ya! hahahaha Pentingnya mindset cuba ini, janji cuba. Dapat tak dapat belakang kira.

2020: Fasa gagal

Aku tak pernah suka tahun ni. Iya aku tahu kita tidak boleh katakan benci pada hidup. Tapi benar. Aku tak pernah suka 2020 sebab tahun tu aku punya minat pada blog merudum sehingga aku terdetik niat untuk berhenti blog.

Walhal, blog itu passion dan minat serta terapi untuk aku. Aku macam, what’s the point dowh? Masa awal tahun aku punyalah beria nak fokus dengan sefokusnya untuk jadi full time blogger. Blog bukan sekadar hobi tapi suatu kerjaya. Mehhh aku GAGAL lagi!

Harapan palsu!

Lantaklah labu, kau bukan sesiapa pun dalam hidup… dan blog sofieadie.com terkubur begitu saja….biar beribu aku habiskan untuk menjayakannya. Beribu….bodohkan?

I tried so hard and got so far
But in the end, it doesn’t even matter
I had to fall to lose it all
But in the end, it doesn’t even matter

Oh ya tahun ni aku beli hosting sendiri menggunakan Hostinger. Segan aih nak jadi melukut in real life. Hurm….sudahnya bayar camtu je hosting.

Lagi pulak, laptop rosak, terlibat dengan kemalangan, end up kaki bersimen… semua jenis benda buat aku tak boleh brain dan berhenti blogging untuk enam bulan.

2021: Orang to Alien

Entah dari mana aku dapat semangat balik, aku hapuskan sofieadie dan wujudkan alienoren.com. Konon sangatkan nak hapuskan sofieadie. Tup, tup penghujung Mac, aku hidupkan dia balik.

Sofieadie.com dah banyak harungi hidup dengan aku. Dialah tempat aku cerita sakitnya jadi manusia bernama sofieadie. Dialah tempat aku luah betapa parahnya jiwa sampai rasa mahu saja dibunuh diri…hanya dia, sofieadie. Bukan alien oren bukan jua wirqalam…dia sofieadie.

Alien Oren aku tubuhkan sebagai platform professional minat aku pada design blog dan website. Kalau korang nak guna dan cuba service AO Design, pergilah website sebelah sana [alienoren.com]

Sofieadie hanya laman merapu seorang aku. Kalau boleh aku taknak terlalu pressure untuk dapatkan profit dari blog ni. Dia diari aku. Aku penat hidup tidak bersaksi. Tapi, sofieadie…dialah saksi aku hidup. Dia jatuh bangun peneman dan ketawa bagi segala air mata

Today: AO to the Space

Okaylah, takat tu saja pengalaman sepanjang aku berblogging. Tak hebat mana pun. Masih kentang dan terusan menjadi kentang yang akan tenggelam hingga kelautan dalam. Bahkan lebih dalam dari the lowest astronomical chart….

2010-2013

Fasa newbie

Masa ni aku duduk di Pantai Timur Malaysia. Aku buat blog masa lepak cc. Saja. Sebab suka baca blog dan aku banyak benda nak cerita, tulis tapi rasa macam takde siapakan faham. Maka terciptalah laman hisfantareal.blogspot.com gabungan daripada history+fantasi+realiti.

Apa je entri yang aku tulis?

Hurm…tak banyak. Dia lebih kepada rapuan gila. Misalnya, meranting pasal hidup, rokok, rebel, lawak hambar dan cerita harian yang sangat tidak menarik. Masa ni blogspot saja kita tahu guna. Tak tahu pasal wordpress lagi.

2013 - 2014

Blog sebagai diari

Tahun ni aku tekad untuk jadi lebih matang dalam penulisan. Takde dah entri merapu cerita pasal crush yang tak kesampaian. Maka, aku delete blog hisfantareal dan tertubuhlah laman yuhaadie.blogspot.com

Blog zaman diploma. Cerita pasal student life lah banyak. Takde crush. Nope. Just random entri bagaimana aku tempuhi pengalaman menjadi pelajar sains geomatik.

Kalau tak silap, aku sempat guna domain extension .my secara percuma sebab bergelar pelajar. Tiga tahun jugak aku rasa. Sempatlah merasa yuhaadie.my 

Masa tu memang noob gila bab domain extension. Kau pun budak geomatik, study bab teknologi website pun secara self explore. Dia macam blur-blur gila. Sekarang domain extension .my lebih mahal berbanding .com 

2015

Mula berkembang

Blog yuhaadie banyak di discover oleh orang awam dialam maya seperti Neuvoo, Zalora, Traveloka, SGShop, Shop Back dan banyak lagi agensi yang sewaktu dengannya. Meriahlah juga duit pasif aku dapat. Bangga kejap. hahaha

2016

Daftar Domain

aku beli domain dengan Syokhost. Maka dari yuhaadie.blogspot.com kepada sofieadie.com. Mungkin sebab tu job banyak masuk kot. Dia macam nampak professional gitu. Nampak lah..tak tahu betul ke tak.

Meriah boleh tahan meriah. Masa tu sempat anjurkan tiga contest dan dua giveaway:

  1. Contest ‘To the silent reader’ (2015) Hadiah buku nota untuk dua pemenang
  2. ‘Simply Segmen’ collaboration with Blogger Shawal (2016)
  3. Contest ‘#DEARSOFIE’ (2016) Hadiah buku nota untuk 20 peserta
  4. Contest ‘#LASTGIFT’ (2017) Hadiah buku nota untuk dua pemenang
  5. ‘#RamadhanGiveaway’ yang disponsored oleh SGShop shopping credit bernilai RM1000.

Antara hadiah yang aku berjaya menang hasil sertai pelbagai segmen dan giveaway:

  1. Satu mug dari Kak Shikin Razali sebagai pengomen tegar blog
  2. Hadiah novel
  3. Hadiah satu mug display dari kak Shila Shahril
  4. Dua tiket wayang dari MBO
  5. Voucher Shopping AEON bernilai RM40
  6. Hadiah fridge magnet 

Pastu tak ingat dah ^_^!

Berpengalaman sertai review makan-makan di Tea Boss Perlis (wakil blogger utara sebab kebetulan kau belajar di Utara). Masa ni lah aku berkenalan dengan blogger ArzmohaDunia Zumalblogger Pha Is dan juga blogger zyaakma

Tapi nyata jadi nano influencer itu lelah ya. Aku banyak kali breakdown fikirkan tentang fokus dan tujuan aku blogging. Aku keliru. Aku banyak alami rasa tak layak, worthless, useless dan rasa macam picisan debu kasut di kaki mereka yang tiada sepatu.

2017

Zaman foodhunter

Masa ni sambil kerja part-time aku memang aktif jugak jadi blogger. Koyak ke tak, jiwa kena tabah.

Aku teruskan melawan balik rasa begitu dengan terima saja segala peluang yang wujud di hadapan mata. “Kau tahu ke tak tahu, terima je. Belajar kemudian” itu mantera aku masa tu. Mantera sia!!!

Hujung tahun 2017 Traveloka ada buat contest dan aku berjaya menjadi pemenang mingguan. Cam tak caya kan…maka aku guna voucher tu pada tahun 2018 sebagai hadiah hari lahir dan short gateaway.

2018

Blog with Zalora

Rezeki blog sedikit hambar tapi masih lagi berjalan seperti biasa. Dapat jadi penulis artikel di Zalora Magazine yang membawa aku terjebak sertai satu photoshoot bersama Zalora sebagai official contributor writer diorang.

Pengalaman lah untuk aku. Acah memang acah. Padahal baju semua besar dan labuh kau pakai. Kasut tinggi pun lahai tak reti pakai. *face palm*

Masa ni aku di tahun ketiga pengajian Ijazah Sarjana Muda. Dengan kerja part-timenya, dengan nak fokus blognya, memang meriah gak r akaun bank. Busy serupa takde life, tapi berbaloi-baloi dengan lelah.

 

2019

Pindah ke WordPress

Berbekalkan keyakinan yang tidaklah setinggi langit tadi, aku mula pindah blog dari blogspot kepada WordPress dengan khidmat dari kenalan di Nexbuilder. Cyeh, masa ni yakin kononnya akan berjaya angkat nama sofieadie menjadi blogger paling berpotensi dialam maya. Hahahah kim salam sajalah labu!

Tapi, tidak! Aku masih diselaputi awan hitam setiap kali mengekspresikan penulisan. Terlalu banyak persoalan kenapa, kenapa dan kenapa. Gue capek dong hidup dalam kepala ani! Tenat gitu!

Plus, masa 2017 hingga 2019 aku banyak sisi hidup yang perlu dijaga. Suicidal thoughts? Ah, every single time! Aku tak sedar pun ianya sesuatu yang boleh digelar mental illness, sehinggalah aku keluar darinya. Baru aku sedar yang aku itu pernah alami sesuatu sakit yang tiada nampak.

Tapi aku cuba je masukkan blog dalam senarai Malaysia Website Award (MWA). Cubaan bodoh itu nyata dapat tempat kedua juga ya! hahahaha Pentingnya mindset cuba ini, janji cuba. Dapat tak dapat belakang kira.

2020

Fasa gelap

Aku tak pernah suka tahun ni. Iya aku tahu kita tidak boleh katakan benci pada hidup. Tapi benar. Aku tak pernah suka 2020 sebab tahun tu aku punya minat pada blog merudum sehingga aku terdetik niat untuk berhenti blog.

Walhal, blog itu passion dan minat serta terapi untuk aku. Aku macam, what’s the point dowh? Masa awal tahun aku punyalah beria nak fokus dengan sefokusnya untuk jadi full time blogger. Blog bukan sekadar hobi tapi suatu kerjaya. Mehhh aku GAGAL lagi!

Harapan palsu!

Lantaklah labu, kau bukan sesiapa pun dalam hidup… dan blog sofieadie.com terkubur begitu saja….biar beribu aku habiskan untuk menjayakannya. Beribu….bodohkan?

I tried so hard and got so far
But in the end, it doesn’t even matter
I had to fall to lose it all
But in the end, it doesn’t even matter

Oh ya tahun ni aku beli hosting sendiri menggunakan Hostinger. Segan aih nak jadi melukut in real life. Hurm….sudahnya bayar camtu je hosting.

Lagi pulak, laptop rosak, terlibat dengan kemalangan, end up kaki bersimen… semua jenis benda buat aku tak boleh brain dan berhenti blogging untuk enam bulan.

2021

Orang to Alien

Entah dari mana aku dapat semangat balik, aku hapuskan sofieadie dan wujudkan alienoren.com. Konon sangatkan nak hapuskan sofieadie. Tup, tup penghujung Mac, aku hidupkan dia balik.

Sofieadie.com dah banyak harungi hidup dengan aku. Dialah tempat aku cerita sakitnya jadi manusia bernama sofieadie. Dialah tempat aku luah betapa parahnya jiwa sampai rasa mahu saja dibunuh diri…hanya dia, sofieadie. Bukan alien oren bukan jua wirqalam…dia sofieadie.

Alien Oren aku tubuhkan sebagai platform professional minat aku pada design blog dan website. Kalau korang nak guna dan cuba service AO Design, pergilah website sebelah sana [alienoren.com]

Sofieadie hanya laman merapu seorang aku. Kalau boleh aku taknak terlalu pressure untuk dapatkan profit dari blog ni. Dia diari aku. Aku penat hidup tidak bersaksi. Tapi, sofieadie…dialah saksi aku hidup. Dia jatuh bangun peneman dan ketawa bagi segala air mata.

Today

AO to the Space

Okaylah, takat tu saja pengalaman seorang aku sepanjang berblogging. Tak hebat mana pun. Masih kentang dan terusan menjadi kentang yang akan tenggelam hingga kelautan dalam. Bahkan lebih dalam dari the lowest astronomical chart….

Scroll to Top