Lari….with Traveloka

Our belief is a strap that holds our faith.
We perceive the world with openness,
so we don't get lost while thriving in it ~ SA

lonely, thoughts, thoughtful-5122894.jpg

Our belief is a strap that holds our faith.
We perceive the world with openness,
so we don't get lost while thriving in it ~ SA

lonely, thoughts, thoughtful-5122894.jpg

Aku dah lama tak lari. Lari dalam istilahnya;

menjauhkan diri seketika dari kesibukan kerja harian yang aku lalui.

Semingguan lepas, aku berjaga tanpa sebarang lena panjang. Sampaikan kawan sekelas tegur,

‘kenapa kau stress sangat?’.

Mahunya tidak, bila semua kerja jatuh pada dateline yang sama dan groupmates kau pulak submit semua bahagian diorang pada malam harinya then, hands up! Masa tu aku rasa macam,..? macam nak jerit pada KL yang “AKU PERLUKAN HOLIDAY!!!”

Sayangnya jeritan itu tak terluah. Sehinggalah suatu hari, aku check email dan diberi peluang oleh TRAVELOKA untuk fikirkan destinasi larian. Dan aku pun termangu memilih, tempat apalah yang aku patut pergi dan hilangkan diri dalam mayapada ni?

El Nido, Palawan!!!

El Nido, Palawan
source

Yup, aku patut pergi situ. Aku patut main dengan air untuk sejukkan dan tenangkan jiwa aku yang lama membara ni. Aku patut pergi situ. Aku dah penat dikerumuni hutan batu. Mata aku dah lama tertipu dengan keindahan ciptaan manusia dan aku perlukan alam semulajadi. Aku perlukan inspirasi baru. Inilah destinasi larianku!

“Haish, kau pandai berenang ke nak pergi tempat air-air ni?”

Ha’ahkan…aku ni dahlah tak pandai berenang. Hari tu pun belajar masih guna life jacket lagi…

Ah! itu bukan halangan…dapat pijak dan tanam diri dalam pasir dia pun jadilah…mana tau balik je dari pelarian tu, terhasil satu buku karya sofieadie….hahahaha..eh, ada tau penulis novel omputih yang hasilkan novel dia time pergi situ. Tak mustahil lepas ni, aku pulak ikut jejak dia…tapi bukan novellah…dia more kepada bacaan umum dengan ayat dekat belakang buku tu,

“…penulis mendapat ilham ketika ‘pelarian’ beliau ke El Nido. Di situlah juga beliau bertemu dengan seseorang yang kini telah menjadi sebahagian dari hidupnya…” 

hahahahahahahahh…okay…fine! behave…

Bila pergi El Nido, aku akan pergi style backpackers gitu. Benda yang paling penting kena bawak adalah buku dan pen!

Kau ni pergi melancong pun nak bawak buku pen bagai, come onlah…- cuba cakap, traveller mana tak bawak buku dan pen bila pusing dunia?-

Secondnya, mungkin bawak gitar. Walaupun takde gitar dan tak reti main pun gitar tu…hahahaha. Sebabnya aku dapat bayangkan lagu ‘Kau Ilhamku’ oleh Manbai dekat Las Cabanas Beach sayup-sayup kedengaran time tengok sunset tu.

Beach, El Nido, Palawan, Las Cabanas, Holiday
source

Subhanallah! Indahnya…aku pun nak menangis gambarkan (baru gambaran tu, belum pergi lagi)…masa tu, sambil tengok pantai, aku dapat rasakan yang aku macam tak nak balik dan selamanya nak duduk kat sana…

Tido? Hah! Kau giler tempat punya cantik nak lelapkan mata pun sayang wooo…lagi-lagi bila depan mata kau tu pulak adalah Seven Commandos Beach! Pantai lagenda yang menyimpan rahsia tujuh komando Jepun.

7, commandos, beach, palawan
source

Dan kemungkinan besar kerja aku dekat The Large Lagoon El Nido adalah merenung air dan senyum sendiri. Sebabnya, aku macam tak percaya yang aku dah sampai ke situ. (Jangan orang ingat aku minah yang terlepas dari Tanjung Rambutan suda…)

Masa tu, mungkin separuh daripada buku dapat diterbitkan dah kot! Dan of courselah aku takkan lepaskan peluang untuk berkayak ke situ… hopefully energy aku tak drain…main kayak kat tasik pun dah semput, inikan dekat pantai…fuh!

sources

Kalau dapat peluang diving and snorkeling dekat El Nido, memang aku takkan lepaskan peluang tu. Ya Allah, bestnya…selama ni asyik berfalsafah pasal lemas dilautan bagai,…(tapi takdelah aku nak lemas pun)…aku nak teroka hidupan dalam laut tu yang mana tahu, aku akan berjumpa jawapan bagi persoalan yang selalu bermain dalam benak ni…-Jap! aku nak tengok ikan? Finding Nemo? Pergh!-

source

Lepas tu, pergi Nangkalit-Kalit waterfalls…spend a day dekat situ. Harapnya takde pacat. hahahaha…fobia pulak aku. Kalau adalah? Hurm….losyen Gamat Emas kan ada…?

Pastu, seharian lagi pi daki Taraw Peak. Serius nak daki? Of courselah! Tiadalah makna kamu jejak El Nido jika tidak mendaki Taraw Peak.

source

Satu lagi, dia macam tak best tau, bila kita pergi tempat yang mostly semua air, tapi kita tak basah langsung. What’s the point man? Baik pi London kan? So, kenalah pi basahkan diri dekat Secret Beach, dan semua pantai yang ada dekat situ…hahahaha…dan aku patut beli sun block -tetiba-

Tak dapat mandi, celup-celup kaki tangan pun jadilah labu oii…

Selain pada tu, peluang yang aku takkan lepaskan bila pergi El Nido ni adalah dining by the beach. Huuu..susah tu nak buat kalau jarang-jarang lepak kat pantai ni. Maka, apa lagi…bantailah segala seafood yang ada di situ..especially yang mana susah dan mahal dekat kawasan kita..karang mengidam tahulah dekat mana nak cari kan?

Malamnya, aku akan spend time dekat tepi pantai, tengok langit, tengok bintang…dan tidur dalam khemah. Buat camp fire lah! Apa lagi….berqiamulail dekat tepi pantai, terasa kerdilnya disitu…berteleku menanti subuh dan ambil peluang sunrise sekali…-Alhamdulillah- sejuk hati ibu mengandung…- ?

Selepas dapat ketenangan dan dingin subuh di tepian pantai, peluang untuk mencoret tu mestilah tinggi…apa lagi…tersenyum lagi memandang keindahan alam di El Nido sambil menulis poskad untuk dihantar ke teman-teman…rakan maya, rakan blogger pun tak dilupa…but first, let me take a selfie with #MyTravelokaEscapade !

Hanya dengan membayangkan destinasi ini pun sudah bisa bawa jiwa aku lari ke sana, tidak dapat aku gambarkan betapa lebarnya senyumanku kelak bila dapat menjejakinya….

All the best untuk semua yang mahu ‘lari’ bersama Traveloka!

Thanks for reading!?

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
26 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
sofie adie
January 16, 2017 02:58

terima kasih maria!

sofie adie
January 16, 2017 02:57

^_^!

Maria Firdz
January 16, 2017 02:42

Tahniah atas kemenangan…

Cik Tie
Cik Tie
December 31, 2016 02:56

??..

sofie adie
December 26, 2016 10:11

dahlah tak jumpa punya pasal…memang pulunlah membakar diri ke beach! ^_^

Mrs. A
December 26, 2016 09:57

Mesti suks sangat beach ni…
semua tempat ber laut ngeh!ngeh!ngeh!

sofie adie
December 22, 2016 16:00

itulah pasal…syurga dunia jugaklah tempat ni…semoga kekallah begini.snorkelling aku tak pernah seumur hidup ni weii!

itulah…hidup bergantung pada life jacket pun dah kira bangga sebab dapat terapung..hahahhaha

terima kasih bro!! doakan aku dapat final pulak!!! hahahahha

sofie adie
December 22, 2016 15:58

terima kasih syakir! tahniah jugak untuk kau sebab menang minggu ke-3!!

selamat ber'jepun' ya!!! heheheheh
^_^

Bro Ley
December 22, 2016 15:43

Cantik weh tempat ni.. Lagi2 yg snorkelling tu. Cantik weh ikan2 dia.., lama dah tak snorkelling ni. Tak pandai berenang pun takpe yg penting ada life jacket cukup utk menikmati benda2 indah camni.. Btw nampak macam ada entri yg dah menang tadi. Congrats sofie..

Muhammad Syakir
December 22, 2016 15:43

Tahniah sofieeee sebab menang 🙂 seronokk lah berelnido lepas ni ?

sofie adie
December 15, 2016 22:43

thanks sis!! ^_^
amin amin! together we can make it better!
😀

shahjadie
December 15, 2016 22:33

Congratz adik kecik! Memang sejuk perut ibu mengandung…~hahahahha~ Proud of you my lil sis, may Allah bless you always with all of ur dreams and let all of them come true through time. Muah ciked.

sofie adie
December 14, 2016 20:25

terima kasih sudi singgah sini! 😀

sofie adie
December 14, 2016 20:25

thanks unni!

sofie adie
December 14, 2016 20:22

jom kak! hehehhehe..apa lagi kita pergi bersama2 lah.,..
😀

Intan Saffyna
December 13, 2016 22:33

HI, SAYA SINGGAH SINI 🙂

sofie adie
December 13, 2016 14:22

terima kasih kak! 😀

Unni Anje
December 13, 2016 22:33

CANTIK.. GOOD LUCK

Shahida Dzulkafli
December 13, 2016 22:33

Alahai.. Nape tetibe cam nak gi sini juga nie..
Nie entry Sofie la nie.. Nak ikut, boleh?

Raihanah Ahmad
December 13, 2016 10:46

semoga terus kuat dan cekal sis

sofie adie
December 13, 2016 07:34

salam yana, huhuhu yeah semoga kekal kuat…:D

The KehalusanKelembutan
December 13, 2016 07:29

salam sofie. saya sudah laluinya, semoga terus kuat hehehe

sofie adie
December 12, 2016 23:53

kan? itulah sebab kuat utk pergi sana…
terima kasih! 😀

sofie adie
December 12, 2016 23:52

hahahha..u too!
itulah…tempat yg sesuai utk larikan diri 😀

Jun Zie
December 12, 2016 23:48

Cantik ny view! All the best! =D

aienie NKA
December 12, 2016 23:48

wow.. nice place and entry.. good luck sis.. btw.. tersama la pulak tmpt pilihan hati kita ni..

Scroll to Top