Dear, whoever….

Our belief is a strap that holds our faith.
We perceive the world with openness,
so we don't get lost while thriving in it ~ SA

kid, girl, playing-6565461.jpg

Our belief is a strap that holds our faith.
We perceive the world with openness,
so we don't get lost while thriving in it ~ SA

kid, girl, playing-6565461.jpg

Kadang, aku rasa aku ni terlalu harsh dengan orang. Macam tengah video call ramai-ramai, aku kadang lost dalam perbualana. Pastu kena gelak macam tiber an sebab tak faham. Jadinya macam sedikit what-the-heck feeling la kan. Orang macam serius dengan topik, pastu bawak loyar buruk, memang kena bodoh setepek lah kan.

Entahlah, aku tak gemar buat camtu sebenarnya. Seakan…tak berpelajaran gitu. Memalukan sijil degree je kau ni. Perangai kalah budak tak berpendidikan tinggi. Mendelah. Benda simple pun nak bengang, terasa hati bagai.

Tu lah kadang faktor yang buat aku malas nak involves dengan manusia. Yeah, baiklah kau duduk dalam gua gitu dak?

Duduk gua pun murung sorang tak kemana jugak. Ke diorang tu kadang jenis kaki menganjing 24 jam. Itu pun aku tak tahu.

Dear whoever read this,

kau kena faham yang aku bukan manusia yang senang get along dalam topik yang korang borak. Kalau aku tak nak faham, buat apa nak anjingkan orang? Suka hatilah, aku nak serap input apa untuk otak aku ni. Otak aku hak aku. Tak payah kerja nak kritik orang kalau orang tak berminat untuk tahu apa yang kau tahu. Pffth!

Sabar woi! Ingat mantra kita…mantranya pun dah lupa mendelah hahahaha

Nobody can hurt our feeling unless we let them.

I’m so sorry for every harsh thing that happens, but not sorry for being real. I should be kind, but the time isn’t right. Urgh…I hate myself whenever I let my emotions overpower my rational being.

Aku harap, setiap tindakan lampau zaman jahil tak waras itu, kau halalkan buat tenang hidup kita. Yeah, aku pun banyak buang orang sebagaimana orang buang aku. Bukan sikit…argh…why did I do that??

Paling tak best, aku ni kerja meluah dekat blog. Orang tahu aku ada blog, dan kalau kau terbaca post ni, aku harap korang dimurahkan rezeki selalu dan dipermudahkan dalam setiap urusan. Aku? Aku still macam ni. Masih sibuk mencanting jalan untuk ditapak. Improvement hidup?

Hurm…mungkin jadi lebih bijak dalam beremosi. Lebih jelas dengan apa yang dikehendaki. Lebih waras…mungkin. Kadang aku rindu jugak aku yang huha huha, mudah kawan dengan orang, tapi masa buat kita berubah…Banyak peristiwa buat mata jiwa lebih terbuka.

Kalau nak dikongsi milestone hidup seorang aku ni, huh….no wonder jadi wolf, eagle dan penyu hahahaha penyu ha?

Dahlah, aku doa 2022 akan menjadi tahun yang daring buat aku. Tahun yang aku akan hidup sehidupnya.

2021, kau adalah tahun yang paling banyak ajar aku tentang perasaan, hati jiwa dan ketidakpercayaan pada jaminan. There’s no warranty in life. 

Kau letaklah bubble wrap setebal dan sebanyak mana pun, kalau parcel kau dicipta untuk remuk berkecai bersepai, kau akan berdarah terluka juga. Kotak yang balut bungkusan daripada rosak, jika dihenyak campak ditimpa hujan pun belum tentu kau terjamin elok.

Yang baliknya, kau either diguna, direfund atau dibuang. Itu semua pilihan. Jadi untuk apa kita dicipta jika akhirnya dikembalikan?

Why create it in the first place if we end up end?

The moments? to enjoy and live with it? Yeah, I guess…

Ah, apa yang aku dah merepek ni. Aku just nak cakap yang, know your worth. Don’t let your life haunt you with regrets.

I’m sorry for everything and everyone I ever hurt. I’m grateful for everything that happens. Without it, I couldn’t be me.

Thank you for make me feel useless.

Thank you for using me.

Thank you for underestimating my capability

Thank you for ghosting.

Thank you for looking down at me

Thank you for letting me be me.

Dear whoever that make me feel that way, you are nothing other than some dot that exists on my map.

And for whoever that always believe, support, and looking up to whatever I’m doing, you are the crucial characters in my novel life. Without you, my story life would be dull. Thank you.

I’m grateful for my incompleteness, imperfect and flaws. – sofieadie

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Scroll to Top