Apa fokus hidup kau?

Our belief is a strap that holds our faith.
We perceive the world with openness,
so we don't get lost while thriving in it ~ SA

stones, dream, inspire-451329.jpg

Our belief is a strap that holds our faith.
We perceive the world with openness,
so we don't get lost while thriving in it ~ SA

stones, dream, inspire-451329.jpg

Banyak training, video motivasi, bahan bacaan yang dibaca perihal tingkatkan kualiti hidup sendiri. Tapi, kalau kau tak fokus dengan apa yang kau nak, kau sendiri akan sesat. Kau sendiri akan lemas dalam mencari kekuatan diri.

Mana fokus hidup aku?

Kalau komitmen hidup pun kau takut, nak konsisten pun naudzubillah malasnya. Mana nak berjaya dowh?

Masalah aku itulah. Terlalu lama merancang hidup sampai tak sedar, hidup yang dirancang itu, tidaklah kemana kalau tiada tindakan. Sabotaging our future by giving all the craps and yet we still believe it. Bullshit gila!

Aku tahu, itu kelemahan aku. Masalah hidup yang buat aku terjebak dengan slump productivity. Aku takut dengan kata orang, dan suka buat kerja ikut mood. Based on mood dan bukan untuk masa depan. Impak yang lagi panjang. Kerja nak merungut. Mengeluh….

Entahlah….

Apa fokus hidup sendiri pun dah makin kabur…

Terlalu lelah untuk capai semua walau baru sekerat jalan. Tolonglah sofieadie ni ya Allah.

Boleh tak kau just do it. Just langgar semua dinding dan prinsip hidup tu tanpa terlalu berhati-hati untuk menanti semua sempurna? Kau tu manusia, mana ada istilah sempurna. Sampai bila-bila pun akan cela. Sedarlah diri sikit.

Bulan Ogos bulan jatuh untuk aku. Bulan lay low, bulan untuk revamp hidup dan cuba lepaskan perkara silam yang selalu dijadikan alasan menghalang pergerakan masa depan. Aku kena lawan dowh penyakit yang tiada siapa dapat rawat selain aku sendiri.

Oh shit! Aku lupa makan ubat. habislah….

Apa yang aku fokus?

Belajar untuk conquer dunia digital design?

Menjadi manusia yang boleh sembang sekencang tiupan taufan dalam bidang yang berkemahiran? Sampai boleh guide orang lain dalam mempelajari bidang ini?

Ya, itu fokus aku. Tapi cabang yang mana aku mahu tuju dulu? Banyak cabangnya. Mana satu????

Coding pun tak habis belajar, dah nak masuk lukisan digital. Betul ke tak betul otak aku ni? Kau boleh tak centerkan otak tu? Jangan jumud sangat. Show uplah weh. Kau nak jadi orang mahir, kena konsisten. Tak boleh timbul tenggelam ikut angin.

Aku cuba. Pasti berjaya! Just fucking do it!!!!!!!!!!!!!!!

Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
aienie
August 31, 2021 01:44

again…. let me hug you.. apa pun dia polah, go for it. Everything gonna be okay.

Scroll to Top