End-Year Blog Missions

Our belief is a strap that holds our faith.
We perceive the world with openness,
so we don't get lost while thriving in it ~ SA

lonely, thoughts, thoughtful-5122894.jpg

Our belief is a strap that holds our faith.
We perceive the world with openness,
so we don't get lost while thriving in it ~ SA

lonely, thoughts, thoughtful-5122894.jpg

Selepas beberapa tahun membuat research, naluri aku kuat mengatakan tahun ini adalah tahun pembuktian yang aku harus mengambil langkah besar dalam dunia blogging. Sebesar mana itu termasuklah overhaul blog ni.

Antara perkara yang termasuk dalam end-year blog missions aku adalah:

1- Tukar blog platform

Ini adalah keputusan yang paling sukar sekali bagi aku. Dah lama terbiasa dengan blogger tetiba nak tukar ke wordpress, uh….siapa pun takkan kata senang. Tapi, since aku ada plan yang besar untuk blog ni pada jangka masa yang panjang, maka aku HARUS tukar blog platform. Bila? InsyaAllah dalam tempoh empat bulan ni.

Kalau ada entri pasal pertukaran platform tu nanti, tandanya nak dekatlah tu. ^_^

2- Brand the blog

Haa….yang inilah faktor utama yang menyebabkan aku buat misi pertama. I have to get my own blogging brand. Blogging memang seronok, dan lagi bertambah seronok kalau dari blog tu aku dapat tunaikan semua impian aku. It’s start with blog…^_^

Stop wishing and start doing!

3- I’m gonna open an eCommerce shop!

Walah!!! Akhirnya aku berjaya menyimpan modal untuk buka eCommere shop sendiri! Ini adalah langkah yang paling besar sepanjang aku menceburi dunia blogging. Blog + eCommerce shop? It’s gonna be awesome! InysaAllah niche blog aku takkan lari. Masih lagi berkisar tentang life seorang budak ambivert yang berangan hatinya made in German. ^_^

InsyaAllah aku akan up entri special untuk barang yang akan disenaraikan dalam e-Shop tu nanti.

4- Overhaul my social media account.

Semalam aku dah buka akaun facebook baru demi blog branding. No more yuhaadie facebook. Akaun tu aku scroll semalam terasa macam; ‘Bapak tak matang giler aku punya status! dahlah guna shortform. ish ish ish…‘. So, aku decide untuk delete that facebook and replace it with the new account.

Sebenarnya berbelah bagi jugak, sebab the hardest part of ending is starting over again…right?

5- Coming soon!

***

Become an ambivert is hard. Because, when your extrovert part getting excited exploring the new world, but your introvert part keeps holding on your old sweet memories which make your moves stuck between that. It’s okay, I know my introvert part will thank me later. ^_^

Maka terjadilah pertempuran antara dua indentiti dalam satu jasad.  Let’s see who gonna win the battle?

InsyaAllah, doakan segala prosesnya berjalan dengan lancar. Aku masih akan buat annual contest dalam blog. Hadiah dia akan semakin awesome dan rare. Akhir kata, semoga semua misi kalian dalam apa jua bidang turut dipermudahkan.

Enjoy blogging!

Subscribe
Notify of
guest
11 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
SKIN CARE SPECIALIST Dr James L Stevens
SKIN CARE SPECIALIST Dr James L Stevens
December 12, 2017 11:51

great job, if you will try to your best . Hopefully will find your goal one day

thank you for sharing with us

Name james
Locations USA
website http://skin-infections.blogspot.com/

sofie adie
August 5, 2017 02:44

asal macam scary bunyi good luck dari kau? hahahahha
doakan yang terbik buat yang terbaik dan dapatkan yang terbaik.
#hidupblogger!

Bro Ley
August 5, 2017 02:37

Wah tinggi cita2.. Bagus2.. Good luck weh!

sofie adie
August 1, 2017 00:49

^_^! hahaha…because wordpress semua data blog adalah bawah taklukan kita. plus theme wordpress mostly semua lawaa!!! banyak kelebihan dia. tapi kalau nak stay guna blogger pun boleh saja cuma dia lagi puas bila dapat guna wordpress. insyaAllah selepas sofie transform semua ke wordpress, masa tu dah tahu macam mana saya akan share..sekarang, belum buat blum tahu. hehehehe

nice question beeha. ^_^ i will mark your question for future entry.

sofie adie
August 1, 2017 00:43

Amin. thank you noor for supporting! ^_^

sofie adie
August 1, 2017 00:43

Thank you for supporting LZ! amin
semoga dipermudahkan semuanya ^_^

sofie adie
August 1, 2017 00:41

yeay!!! thank you anis! ^_^

Beeha Azman
August 1, 2017 00:35

sofie, why eh choose worpress utk start branding? apa lagi kelebihan wordpress? kena byr tak utk publish kita punya website or kena upgrade apa apa? Do share. 🙂

Noor Maizan
August 1, 2017 00:35

Wahhh banyak misi yg besar nampaknya ni. Semoga berjaya capai semua!

I am LZ
August 1, 2017 00:35

Good luck Sofie.
Semoga semua misi yg dirancang menjadi kenyataan.. I support you!

ANIS NABILAH
August 1, 2017 00:35

i'm anticipating your brand new blog !

Scroll to Top