Bukan Sekadar Header…

Our belief is a strap that holds our faith.
We perceive the world with openness,
so we don't get lost while thriving in it ~ SA

lonely, thoughts, thoughtful-5122894.jpg

Our belief is a strap that holds our faith.
We perceive the world with openness,
so we don't get lost while thriving in it ~ SA

lonely, thoughts, thoughtful-5122894.jpg

Bukan Sekadar Header.

Header blog adalah impression utama bila orang datang menjengah blog kita. Dari header kita mungkin dapat tebak sedikit personaliti sang pemilik blog tersebut. Header blog ni macam keadaan luar rumah kita. Mungkin! (hahahah…janganlah serius sangat, itu aku teka je…) mungkin jugak macam wallpaper lappy, phone kita…

Alhamdulillah,

Dah dua hari aku pakai header ni. Mungkin nak masuk tiga hari jugak lah…disebabkan hujung minggu lalu aku berblogwalking dan melihat semua blogger pakat tukar header…lagi-lagi kim chaa…Dahlah semua header dia kiut miut, comel pulak tu…mana tak jeles tengok..hahahah takdelah kim chaa…bagus jugak ada inspirasi tukar header macam awak! ^_^

Header yang sebelum ni direka dan dihadiahkan sendiri oleh sya. Aku dah pakai header tu dalam dua bulan lebih kalau tak silap. Header tu memang awesome sangat bagi aku. Tapi disebabkan mood aku sekarang macam tengah fight something dan masih lagi cari hala tuju, so terciptalah satu header yang undescribe…[macam yang aku tengah guna sekarang]

Kalau ikut rasa malas aku, memang nak tempah je kat orang, tapi kenang “duit dipinjam oleh kedai hari tu masih lagi tak dibayar balik”, maka aku trylah geledah satu google mencari “How to make stunning header” lah, “awesome header” lah, macam-macamlah aku cari..sampai habis weekend…Last sekali aku jumpa satu video ni…so aku pun ikutlah sebijik macam dia ajar…[aku suka tengok video tutorial tanpa suara..tetiba]

Bukan sekadar header…

Dalam header tu, ada lima gambar yang digabungkan…

Dari kiri; adalah api dan sunset, diikuti seorang soldier yang sedang berdiri memerhati bandar Berlin,…diakhiri dengan seorang veteran yang duduk sendirian dibawah pokok. Dan ada kawanan burung terbang menuju ke Berlin city…

Puff! Idea penerangan tentang header ni hilang.

Bila tengok pak cik tua duduk kat kerusi dari belakang macam tu, teringat cerita “Forrest Gump”. Siapa dah tengok cerita tu? Ingat tak quotes cerita tu? ha….mestilah ingat kan? Aku bagi hint sikit…

“My mom said, life is like a box of…..”

Sape dapat jawab tu memang awesome lah! Sebab ni cerita tahun 1994…aku pun baru dua tahun masa tu…insyaAllah ada masa aku review movie ni. (macam dah lari dari tajuk asal je kan?)

Balik kepada “Bukan sekadar header”..

Adakah korang jugak macam aku, menyiratkan maksud tertentu dalam header? -mai dah, mai dah….-

Takdelah, aku just nak tanya pendapat korang…kotlah ada yang lagi dasyhat dari siratan maksud header….dan lagi detail…

Kenapa guna tulisan tu untuk header? Apakah maksud penggunaan tulisan tu bagi header korang? Apakah maksud disebalik bunga/corak/warna yang diguna dalam header korang? Kenapa header tu bentuk dia bulat/petak/etc..? Last sekali, describe header korang dalam satu ayat…

Itu semua psikologi …gambaran dari diri kita. Even kalau kita deny, benda tu sedikit sebanyak ada kaitan dengan diri kita. Betul tak?

Dan aku akhiri lagi entry ni dengan “Let’s think about it for a moment…”

Thanx for reading!

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
42 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
sofie adie
February 24, 2016 20:20

hahahahha..thanks ct! alhamdulillah ilmu sama2 dikongsi.. 🙂
so acane dapat buat dah?

Ct Roxalynna NH
February 24, 2016 19:06

hahahaha … masih terpegun dengan header akak..!! gomawo-yo unni share video tu~^^

sofie adie
February 23, 2016 18:49

hahahahhah….ala tashira panggil akak membuatkan saya rasa agak tua…
takpelah tak kisah pun..huhuhuhu

tu lah sebenarnya tepu jugak nak buat macam mana. pastu try cari and ikut apa yang dia ajar…tak sangka lak jadik..hahahhaha

thanks tashira!!! 🙂

tashira
February 20, 2016 20:55

at least lah akak berjaya jugak buat header ni kan? hahaha kalau sy ntah berbulan kot nak siapkan satu header. otak tak kreatif,tangan kayu biasalah hahaha . nice header kak! *nak panggil akak lah sbb rasa macam kak sofie lebih tua je dari sy ni hah* hehe

sofie adie
February 20, 2016 16:19

graphic designer??? hahahahhaha….tadak mendelah kalau setakat header tu….

tulah..aku pun sekadar ada header…tapi alang2 tu letaklah maksud sekali..sebab everthing we do hide something truth..

sofie adie
February 20, 2016 16:17

hahahhaha….pergilah dia buat sana….ada org bagi link video tu..

sofie adie
February 20, 2016 16:16

hahhahahahha….takelah kak..bila kita nak eksperesikan something tanpa luahkan jadi gitulah kak ros…hehehhe
thanks kak!

sofie adie
February 20, 2016 16:16

thanks lissa!!!!!! [eh terikut pulak banyak2 seru…hehehhehe]

tadaklah biasa ja tu..cincai2…

hurm….lissa patut tengok cerita tu…dan cari jawapan dia sebenar..hahahahah

Bro Ley
February 20, 2016 10:14

Serius header cantik, boleh jadi graphic designer. Aku buat header yg simple2 je pada pandangan aku. takde maksud, just nak ada nama blog aku and sikit identit cukup la…

Aienienka Peter
February 19, 2016 18:29

ok. header cntek. bai~

ros nordin
February 19, 2016 18:29

Sofie selalu nak yang tersirat-tersirat je kan?.. akak suka yang tersirat..

Anonymous
Anonymous
February 19, 2016 18:29

laaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaawwwwwwwwwwaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa! jeles T_T masuk blog sofie, tu dulu yang nampak.. lawaaa. Lama Lissa nda singgah sini. hiks. busy baru pindah ofis. T_T sorry lama nda jenguk sofie :'(

Apapun, header tu lawa lawa lawa!

"My mom said, life is like a box of imagination? "
hehehehehe teka ja tu. haha

sofie adie
February 16, 2016 23:08

amboi siap sumpah lagi…hahahahha terima kasih nad! ^_^
nad pun bleh belajar buat header mcm tu…sumpah senang giler!

Nadratul Syazwana
February 16, 2016 23:06

Sumpah lawa gila header! Nad memula tengok tu macam fuhhhh <333

sofie adie
February 16, 2016 21:15

terima kasih teena!!! teena pun boleh buat header smart gini…^_^

sofie adie
February 16, 2016 21:14

thanks TKK! pembaca macam TKK jugaklah yang membantu saya lebih bersemangat untuk berblogging tanpa sia2…

sofie adie
February 16, 2016 21:13

tu pun diseru mood rajin dan sebab takde mende nak buat… (okay tipu, padahal report berlambak kena siapkan..T_T)

kalau malas aku buat gak…tapi aku tak postlah..sebab malas kan? hahahah

sofie adie
February 16, 2016 21:12

pergh! sedap jgak dapat wat nama gitu kan? kita nama ada satu je…sofie..so jadilah sofieadie gabungan dengan nama ayah….
kira hebat lah nama blog tak pernah tukar2 since first blogging….awesome r nina!

sofie adie
February 16, 2016 21:10

salam perkenalan bersahutan…
thanks follow here..semoga ia bermanfaat untuk dijadikan bacaan…hahahah
(even semua entri saya banyak merapu….huhuhu)

sofie adie
February 16, 2016 21:07

thanks Fhatin! 🙂

sofie adie
February 16, 2016 21:07

hahahahha…kan? kalau xikut mood nanti tak sampai mesej yg kita cuba sampaikan….

hurm…tukar warna putih? lama lagi la kot…hehehhe

sofie adie
February 16, 2016 21:06

pergh! rajin ko komen! teruja giler dapat komen dari kau dowh!
best kan cerita tu!

sofie adie
February 16, 2016 21:05

thanks kak shikin! alamak baru perasan da lama xjenguk blog akak….thanks again kak..!

askar? memang minat nak jadi askar…p askar dalam diri jerlah kot! hahaha

sofie adie
February 16, 2016 21:04

terima kasih cikla!
biasa ja tu cikla..^_^! tulisan ngan gambar ja tu…cikla pun boleh try buat…

sofie adie
February 16, 2016 21:03

Thanks Izyan!

sofie adie
February 16, 2016 21:03

yeay!!! 100% markah untuk numigx bagi full quote forrest gump!!!!

"My name is Forrest. Forrest Gump." ^_^

takpe..at least ada jugak maksud kan? mungkin xjumpa jalan ja lagi. no hal lah bab2 share ni….acane? dah try dah ke? heheheheh

sofie adie
February 16, 2016 21:00

hahahahahhaha……itu merapu ja Ana…dari merapu terus jadi idea…thanks Ana!! ^_^

sofie adie
February 16, 2016 20:59

iyap 30% pun besar jugak kim cha….macam markah kuiz yg lecturer selalu bagi tu…heheheh….

apa? hadiah satu? erm……erm……kita tak kreatip lah nak hadiah kat org….huhuhuhu…xpe kim chaa pun boleh belajar dari video tu…jangan merajuk tau…

Teena Tna
February 16, 2016 20:54

Waaaa, smart lah header ni!!! Serius smart!

The KehalusanKelembutan
February 16, 2016 20:54

Salam yana suka baca blog sofie bawa kita fikir jauh! 🙂
tapi header gabungan 5 gambaq tu terbaik sofie!

zuhdi sanusi
February 16, 2016 20:54

rajin ko buat montaj eik.,
lama aku xmain montaj grfik., bila da mlas.. huhu

Hanis Amanina
February 16, 2016 20:54

Alamaakkkk, header kita ada tulisan je. 😀 Itu pun sebenarnya gabungan nama kita. A Man In A = amanina. home tu pakai letak zaman awal2 buat blog. oh myy, lama betul nama blog gitu. 😀

Munirah Rafiuddin
February 16, 2016 20:54

salam perkenalan…
saya baru follow Blog ni…
jemput singgah & follow blog saya juga…thanks

Fhatin Amelia
February 16, 2016 20:54
Suhaiza Suki
February 16, 2016 20:54

kita pun mcm awk. suka tukar blog ni ikut mood. hehehe dulu dari layout wrna cmni tukar ke putih dah hehe

Admin
February 16, 2016 20:54

My mom said, life is like a box of chocolate!!! Aku tengok dah sopi cerita tu. haha

Shikin Razali
February 16, 2016 20:54

Wow…cantik sangat header Sofie, dah macam masuk blog askar plak.. keep it up girl..! =D

CikLa Shahril
February 16, 2016 20:54

Wah… Cantiknye header dia… Jeles nih…. Haha

Izyan Yan Cinnamon
February 16, 2016 20:54

lawa 🙂

_numigx
February 16, 2016 20:54

Post kak sofie semua deep deep ni.. hahaahah.. Life is like a box of chocolate.. you never knew what you gonna get.. kan? Lama dah tak tgk.. citer tu sedih T_T.. tungla header ada maksud deep deep.. header igs maksud dia *i don't know what I'm going to do with my life*. Tu je.. hahaahahahaahahahahaha kay abaikan.. kay bye.. kay header ohsem.. thankyou share!!! XD Banyaknya bebel..

Ana Fatihah
February 16, 2016 20:54

Perghhh! Pasal header pun boleh jadi karangan panjang and buat orang brfikir. Terbaiklah sofie! (Y)

Kim Chaa
February 16, 2016 20:54

Peerrrgggggghhhh … Bapaaaak ahhhhh … Cun gilerrrr header ! Tak nak hadiah kan satu ke, header mcm tuuu .. Muahahaahah ..
Sebenarnya header niih benda penting sbb dia mcm mnunjukkan identiti kita, macam selalu bila kita jmpa orang, first sekali kita akan tgok penampilan dia dan header pun lebih kurang mcm tuu laah fungsi dia. Tapi tak 100% apa yg ada dekat header tuuh, melambangkan identiti kita. Maybe dalam 30% je kot header mainkan peranan. Panjanglah pulak komen. Sorry sofie .. Ngeeeee

Scroll to Top