Kotak

Our belief is a strap that holds our faith.
We perceive the world with openness,
so we don't get lost while thriving in it ~ SA

lonely, thoughts, thoughtful-5122894.jpg

Our belief is a strap that holds our faith.
We perceive the world with openness,
so we don't get lost while thriving in it ~ SA

lonely, thoughts, thoughtful-5122894.jpg

Holla there!

Miss me huh? Bluek!!! Bazir karan je nak miss, miss kan? Okaylah, sebenarnya tadak alasan kukuh pun untuk aku tak update blog ni. Cuma aku kena cari beribu ayat dan cerita untuk bagi entri aku betul-betul manfaat untuk korang baca. (macamlah selama ni bermanfaat entri aku kan? cyeh!)

Alkisahnya….
dari hari tu nak update pasal satu isu ni, tapi macam sensitip sangat, so aku terpaksa buat untuk tatapan sendiri je. Peringatan untuk diri sendiri iya dak? Pastu, timbul lagi satu isu ni, pun sama jugak. Then, aku ingat nak buat review pasal tiga cerita aku tengok hari tu. Cerita nonsense dunia anti-loner, cerita philipine dan cerita hrithik roshan…terbantut jugak sebab itu bukan genre yang aku boleh puja lama-lama. So, terkubur lagi entri.

Plus, amukan “garuda” yang melanda dalam diri pun tak berapa stabil. Lepas dikalahkan oleh Laksamana Sunan, barulah keadaan kembali normal.Dan hari ni, aku pun come out dengan ‘Kotak’.

Kenapa kotak?

Kotak?
sebab tak tau nak bagi tajuk apa dan dah lama tak update, so otak pun masuk air. Mungkin entri ni revenge kot untuk lima hari tu…bertahanlah untuk membacanya..hahahahahhaha *gelak ala-ala Hitler*

Alhamdulillah, hari ni aku dah selesai isi UPU dan juga penerapan untuk sambung ke peringkat seterusnya. Dan, maafkan aku sebab tak dapat nak kejar *Sr. dah. Aku dah keluar dari kotak tu. Sepanjang praktikal hampir tiga bulan lebih ni, aku terlalu banyak berbolak-balik dengan kos ni. Sampaikan terbalik “kotak” aku. Sebab tu lah aku decide untuk keluar. Dah alang-alang tertonggeng terbalik dari kotak tu, baik aku keluar ajelah kan?

Apalah yang aku pilih?

Masih bidang yang basic dia berkaitan. Tapi, takde ukur-ukur. Semua yang ukur-ukur aku terpaksa simpan dalam “kotak” lama. InsyaAllah ada rezeki, sambunglah aku nanti. Dan habis April ni, aku nak campak “kotak” tu jauh-jauh. Tapi, tu kata aku sekarang. Mungkin tak ditunaikan untuk akan datang.

Puas dah tanya diri sendiri, minat apa sebenarnya? Mun bulak oghang padah, habis semua kuiz personaliti dijawab…Punyalah nak tahu mana sebenarnya minat diri, apa yang sesuai etc. etc….Tapi tu lah, kerja sekarang kena letak sedikit rasa minat walau tak tahu…bila dah tahu, jangan pulak dibiarkan minat tu tenggelam macam kapal van der wijck pulak…

Kotak baru.

Kotak tak wujud pun. Macam manalah boleh ada baru dan lama? Pelikkan? Minda sendiri yang cipta kotak, lepas tu suruh keluar. Yang sempitkan minda dengan kotak buat apa? Semak tahu! Kan?

Fikir luar kotaklah, dalam kotaklah…pening r! Bazir space memori, kena fikir empat segi, bulat tak boleh ke? tak pun segi ke? empat penjuru kotak dalam minda boleh melukakan pemikiran…Empat segi kotak itu diandaikan seperti: – emosi, presepsi, kepercayaan, hakikat.

Susah betullah benda yang empat ni nak selaras. Senang cerita kita buang kotak tu, dan cuba berfikir tanpa kotak. Nak sangat macam kotak jugak, cuba tengok ‘boxtrolls’. Gerenti rasa terseksa dengan pemikiran kotak motak nih….Dahlah, kotak itu kotak ini…kotak juga berjasa dalam semua keadaan. Tapi dalam minda? Nein!

Rajin nanti insyaAllah aku review..

Cerita kartun tu mungkin tak comel macam zootopia atau ice age…tapi kalau korang layan Coraline dengan Paranorman, gerenti korang dapat teka mesej yang disampaikan…nantilah aku review untuk tiga kartun tu. Karang berjeda rojak pulak, pening kome bacanya….

Kotak?

Siapa jawab quote Forrest Gump dalam entri pasal header dengan betul hari tu, tahniah aku ucapkan! Kalau ada lagi yang tak tau pasal cerita ni, boleh pergi cari kot!. 80% cerita ni dijadikan quote oleh penonton. Setiap dialog dia semua ada makna tersendiri, movie ni pun aku akan review penuh nanti. tak best kalau cerita sekerat. Tapi aku bagi preview dan jawapan dulu untuk quote pasal kotak coklat tu…

Forrest Gump-1994-

Cukuplah kot aku merapu meraban pasal kotak ni. Sebenar nak cerita satu je, “aku dah isi UPU/penerapan untuk sambung degree” dan aku tak ambil geomatik dah. Bukan sebab kos tu bermasalah, tapi aku yang bermasalah. huhuhuhuhu

‘Kotak’ banyak sangat, sampai aku terpaksa buang semua dari minda. Biarkan saja kosong.

Apa yang terjadi, biarkan terjadi…apa yang belum pasti, sandarkan pada yang Pasti..

*Sr.=surveyor

Pangkat untuk juruukur yang dah berlesen.

Thanks for reading and good night!

(haraplah “garuda” tak melanda minggu ni..tapi Miri jerebu…so probability untuk “garuda” tu sesat mungkin tinggi….jaga-jaga hati-hati…hahahhahah)

Okay…stop!Night!

Subscribe
Notify of
guest
20 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
sofie adie
February 25, 2016 17:54

akhirnya kak ros kita datang jugak….insyaAllah…amin…
thanks kak ros!!

ros nordin
February 25, 2016 17:35

Lama dah tak jenguk dan baca entry Sofie- Btw whatever decision you made..may Allah ease everything for you Sofie..goodluck.. 🙂

sofie adie
February 24, 2016 20:17

salam yana!

amin! thanks atas wish dan doanya…semoga kotak2 dalam kepala ni dapat dibuang…hehehhe

sofie adie
February 24, 2016 20:15

thanks sis!

sofie adie
February 24, 2016 20:15

kan? moga diperluaskan mata untuk lihat masa depan..

The KehalusanKelembutan
February 24, 2016 19:06

salam sofie!!!
serius dalam otak kita ni berkotak kotak sangat sebab tu la kadang susah nak decide apa yang kita nak,

yang pasti pada Allah kita bergantung harap dan moga DIA bukakan jalan 🙂

Moga Allah berikan yang terbaik Sofie 🙂

Ardilla Noorezan
February 23, 2016 20:42

Good luck sofie! 😀

Farhana Zukri
February 23, 2016 20:27

memang susah nak tau apa yg kita minat 🙁

sofie adie
February 23, 2016 18:43

haah fieyqa…saya minat, tapi tak suka pulak…huhuhhuhu

amin..semoga berjalan lancar semuanya..thanks fieyqa!

sofie adie
February 23, 2016 18:41

insyaALLAH…. terima kasih munirah.^_^

sofie adie
February 23, 2016 18:20

yeah!!! betul tuh…thanks kak nad!

sofie adie
February 23, 2016 18:20

T~T…..
nak wat gane…sudah tua ma…

sofie adie
February 23, 2016 18:19

haaa….boleh la pi beli sekarang kim chaa…masih ada masa lagi ni….

sofie adie
February 23, 2016 18:18

sambung master lah ni? wow!!! tahniah ana!!!
semoga terus sukses dalam apa2 bidang yang diambil..
^_^

Fieyqa Adelova
February 23, 2016 18:05

nak sambung degree ye sofie? fieyqa pun tukar kos jugak tak sambung pun kos masa asasi dulu walaupun memang layak. sebab tak tahulah, suka tapi tak minat. macam mana tu?? hahaha. apa-apa keputusan yg dibuat pun, semoga dipermudahkan ye 🙂

Munirah Rafiuddin
February 23, 2016 18:05

good luck…
selalu berdoa kepadaNya

nadialadzim
February 23, 2016 18:05

good luck in whatever you do in your life Sofie. Buat apa pun kena semangat ya? 🙂

Leyha Hady
February 23, 2016 18:05

huwaaa.. auld lang syne sr title.. sobss TT

Kim Chaa
February 23, 2016 18:05

Baca entry niih baru ingaat, tak beli lagii no pin upu.

Ana Fatihah
February 23, 2016 18:05

Good night Sofie. Saya pun rasa nak tukar bidang lepas habis ijazah. In shaa Allah. 🙂

Scroll to Top