Sembang Blog

Our belief is a strap that holds our faith.
We perceive the world with openness,
so we don't get lost while thriving in it ~ SA

Sembang Blog

Our belief is a strap that holds our faith.
We perceive the world with openness,
so we don't get lost while thriving in it ~ SA

Sembang Blog

Dah nak masuk lapan hari berturut-turut aku layan Linkin Park. Rasa macam masih banyak lagi lagu diorang yang belum didengar. Argh! Akhirnya siap jugaklah recovering blog yang tak semenggah ni. Dapat jugak aku recover balik entri lama-lama yang banyak merapu dulu.

Cuma ada part aku rasa tak relevant tu aku delete ja lah. Bila baca balik rasa macam, yakinnya kamu dengan harapan blog ni akan berjaya ye? hahahaha

Sebulan jugak dia rosak hari tu. Rosak sebab diri sendiri noob. Alih-alih terpaksa gak r dedahkan identiti baru kepada kenalan lama. Haish! Tak suka sebenarnya….tapi tulah…kalau tak mintak tolong, sudahnya memang tak dapat nak recover. Semoga murah rezeki kawan! Aku pun asal je ada masalah server, mesti mintak tolong dia. Thanks weh!

Kesian blog ni ye, banyak kena lompat situ sini sana. In case kalau korang belek entri lama-lama pastu ada yang macam bersepah kena taufan Katrina tu, faham-faham je lah…aku malas nak kemas. Yup! Malas.

Sembang blog

Asalnya aku nak migrate balik blog ni ke blogspot, tapi tak berjaya. Alih-alih aku tukar plan hosting daripada Premium ke Single webhosting dengan bayaran selama empat tahun. Lepas tu, domain ni pulak expired tahun depan. So, settle sudahlah kiranya bahagian tu. Nanti renew domain, renew terus untuk jangka masa panjang.

Sembang Hosting + Domain

Untuk blog sofieadie ni, domain dan hosting dia aku langgan dekat Hostinger. Bagusnya diorang punya service ni, aku tanya pukul 3 pagi pun ada je customer sercvice yang balas. Memang rasa macam berbaloi gaklah stay situ. Malas dah aih nak cari tempat lain. Takat nak handle satu website merapu ni okaylah. Sangat berbaloi-baloi!

Kenapa stay WordPress?

Pengalaman lebih dekat. Nanti aku nak sembang apa bestnya antara blogspot dengan WordPress takdelah sembang guna angin sangat. At least ada pengalaman dan cara handle dia. Renyah memang boleh tahan renyah berbanding dengan blogger, tapi ada part dia yang aku suka buat aku stay.

Macam theme dan design diorang smooth dan lebih cantik. Pastu ada extra SEO checker terus masa tengah taip entri. Walaupun aku tak pernah kisah pun either rapuan aku ni SEO dia helok ke tak helok.

Dari tahun lepas lagi nak cerita part ni, sampai la belum dicerita lagi. Hahaha takpelah kita peram dulu pengalaman tu. Nanti cukup tiga tahun, kita bagi feedback baik punya!

Dua blog? Tak leceh ke nak handle?

At least kalau aku meroyan, aku ada blog personal. hahahah. Nanti tiber meroyan dekat celah entri cerita pasal webdesign, pros n cons between WordPress and Blogger semua, tak ke tak helok gitu. Lagi pulak, aku ni kalau menulis cerita ikut sedap hati dia je nak menaip. Takde dah nak toleh kiri kanan.

Maka, satu blog aku gunalah Blogger, satu lagi biarlah jadi khazanah peribadi kekal di WordPress. Leceh tak leceh, yang handle itu biarlah aku cerita kemudian.

Jadi blogger best ke?

Entah! Aku ni tak suka sangat nak melabel diri tu either blogger atau picisan atau debu dekat kasut sang Maharaja. Tapi, bila dah lama sangat ada blog ni tanpa sedar auto label diri sendiri blogger. Cyeh!

Aku tulis benda yang aku rasa nak tulis saja. Kalau nak suruh aku tulis based on apa orang suruh, itu bukan aku punya minat. Automatik pressured. Biarlah entri aku tu berhasil dari apa yang aku rasa nak kaji dan kongsi. Bukan sebab nak raih rating sesiapa.

Memandangkan esok atau April 2021, merupakan bulan anniversary bagi dunia blogging aku, aku rasa macam nak buat contestlah. Cyeh! contest kau! Dah lama rasanya tak buat contest. Last 2016 kalau tak silap. Itupun bukan aku yang bagi hadiah. Disponsor oleh orang. Bertuah betul zaman gemilang terbilang dulu.

So, siapa yang akan anjur?

Alien Oren atau sofieadie?

Kita tunggu entri akan datang!

Papehal welcome back dear self!

Subscribe
Notify of
guest
2 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Cik Roxa
Cik Roxa
August 8, 2021 23:20

Wah, tahniah Sofie Adie, blog sudah berwajah baru! 🙂

Kemas betul. Kagum! :O

Kita datang, tumpang lalu. Hehe

Scroll to Top