Kita takkan pernah sama.

Our belief is a strap that holds our faith.
We perceive the world with openness,
so we don't get lost while thriving in it ~ SA

cubes, choice, one-2492010.jpg

Our belief is a strap that holds our faith.
We perceive the world with openness,
so we don't get lost while thriving in it ~ SA

cubes, choice, one-2492010.jpg

Kita, takkan pernah sama. Titik!

Itu yang dia cuba cakap dan bilang pada diri. Biar apa pun orang judge kita, anggaplah mereka takkan pernah faham. Mereka tidak tahu. Diam.

“Umur berapa ya?”

“Umur tahun ni 29.”

“Oh, tapi kenapa baru dua tahun pengalaman kerja?”

“Saya banyak habiskan masa saya dengan belajar”

Apa pun perbualan selepas itu dia sudah tidak dengar. Yang terngiang adalah, ‘dah 29 tapi pengalaman kerja baru 2 tahun?’

Seperti echo. Dia berputar ligat dalam kepala.

‘Dah 29 tapi masih takde kerja stabil.’

‘Dah 29 tapi kerja kontrak’

Ah, dunia duhai dunia.

Kau, kalau tiada perkara baik keluar dari mulut, just diam boleh tak.

Sebab, kita takkan pernah sama.

Time line kita, berbeza.

Mungkin orang umur 23 sekarang dah boleh kahwin, cerai dan kahwin baru. Dah bergelar jutawan dan jatuh bankrupt.

Mungkin.

Tapi ada aku kisah dengan hidup dorang?

Nope. Langsung tak kisah,

Itu hidup dorang. Jalan dorang, siapa aku untuk judge. Kau sibukkan dengan hidup dan amal kau sudahlah.

Nak kejar apa dowh?

Rilek sudahlah.

If you can’t make it in your 20s, you still got it in your 30s. Life isn’t a race. Kau nak bertanding dengan siapa? Nak show off pada siapa? Dunia mungkin boleh kagumi pencapaian kau, tapi kau? Bahagia ke show off hidup takde privacy?

Jual privacy untuk apa?

Yeah, narcissist bangat sih lorh!

Kan dah kena tiao dekat sini. Tadi aku sabaq ja. Tapi sebab terngiang bak echo, baik aku legakan sedikit dan cuba tenangkan diri dengan mantera, ‘kita takkan pernah sama’. Titik!

Bukan sebab orang begini tidak cari jalan keluar. Berkali. Kau tahu apa kan nak terus jump to the conclusion. Diamlah weh. Diam boleh tak.

Dahlah, baik aku pi Zus, tengok alam dan keluar ambil nafas baru. Senyum pada dunia. You got this!

Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
aienie
November 23, 2021 21:00

Huggggggggggg.. T^T

Scroll to Top