Search
Close this search box.

Online Game Untuk Tingkatkan Daya Berfikir

Dulu kan kalau orang tanya pasal hobi, laju je aku akan jawab, menulis. Tidak menulis, confirm membaca. Dua tu je hobi aku. Lepastu bila dah masuk usia remaja, tambah lagi hobi baru iaitu dengar lagu. Seiring teknologi berkembang barulah aku didedahkan dengan dunia game.

Lambat sikitlah aku diperkenalkan dengan dunia gaming ni. Lagi-lagi tak semua game yang aku pandai main. Game pertama paling aku ingat yang paling addict bila main adalah game warblade. Itu sampai sekarang kalau on je, confirm terus tersangkut.

Jadi, topik pasal game pada zaman sekarang memang kita banyak pilihan. Nak jenis game macam mana, hampir semua ada. Versi PC, tablet, phone. Pergh tak percaya aku sempat merasa hidup di zaman era kemodenan, hidupnya canggih macam ni.

Kalau dekat phone, dulu aku main Township dengan Cooking Diary. Tapi sejak lepas Covid hari tu, Township dah tak best, jadi aku slowly random main game lain. Dah tak kekal macam dulu.

Ke aku patut mulakan balik main game township tu. Ah, tunggulah beli ipad nanti.

Kalau dekat PC or laptop ni pulak, aku banyak explore game daripada developer baru. Salah satu sumber aku main game tanpa sebarang gangguan adalah dekat Money Games ni.

Money Game Online Free Ads!

Game sekarang kita ada pilihan untuk jadikan dia sebagai salah satu cara bagi mencerdaskan minda. Awal aku main game dekat sini, memang aku blur giler weh. Sebab canggih sangat gamenya.

Tapi dalam ratusan game yang aku main ni, adalah beberapa yang boleh jadi game kegemaran aku.

Permainan Video Atas Talian Yang Dapat Menajamkan Daya Fikiran

Real Estate Tycoon

Mulanya game ni aku tak tahu nak main macam mana. Memang blur habis. Ni versi Time Trial Mode. Aku banyak main dekat Story Mode sebab dekat situ baru aku belajar cara menaikkan asset kita dengan jumlah kapital yang sangat terhad.

Masa main game ni buat aku terfikir yang sebenarnya sesiapa boleh jadi kaya rasa dengan modal yang rendah. Yang penting semangat itu yang kena ada.

Modal yang rendah bukan jadi suatu halangan, bahkan cabaran untuk bergerak lebih jauh.

Untuk berjaya lepasi cabaran setiap level, kita kena berfikir, bertindak serta membuat keputusan dengan pantas. Tak boleh teragak-agak sebab masa akan berjalan dan bila tamat je masa dan kita masih tak capai target yang dikehendaki, game over.

Terus over beb!

Familiar tak konsep game ni dengan kehidupan sebenar? Kalau semudah itu, semua orang dok pakat flipping property mat…

Material Merge 2048

Game kedua, aku suka yang buat rumah. Dia sama macam main game 2048 tapi versi setiap kali kita berjaya kumpul material untuk rumah tu, dia akan automatik upgrade rumah kita.

Bermula daripada sekadar dalam gua je, sehinggalah kita boleh dapat rumah yang lagi mewah. Yang penting jangan tersangkut. Kalau tersangkut habis lah kena ulang balik.

Material Merge 2048

Tak dan pulak aku ambik gambar masa dia jadi rumah yang mewah giler. Sebab time tu terus keluar game over huhuhuhu

Nuts and Bolts Screw Puzzle

Aku suka giler game ni sebab dia rasa puas hati. Game ni kalau main yang versi apps dalam phone confirm banyak giler iklan. Tapi kat sini kau boleh berfikir secara logika untuk bersihkan board ni.

Cara main dia sangat simple. Kita just pastikan yang semua skru ni dapat meloloskan besi tu. Nampak macam mudah, tapi silap buka skru, ko akan screwed! Best sebab kau tak perlu pressure untuk unlock semua screw ni.

///

Bonus game lain yang aku suka main sebab boleh asah skill mengira:-

Cashier Simulator

Cashier Simulator

Supermarket Numbers

Okaylah takat tu dulu perkongsiaan game daripada aku hari ni. Kalau korang senang, atau kebingungan nak buat apa, mehlah jenguk tajamkan minda dengan main game dekat Mortgage Calculator.

Asah balik skill tambah tolak darab bahagi dalam kepala tanpa bergantung harap dengan kalkulator.

Till then gais! Adios!

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Scroll to Top