Suatu Game Dahulu: Cooking Diary

First of all aku nak ucapkan tahniah dan terima kasih kepada MYTONA kerana mencipta game yang sangat addictive dan cute iaitu Cooking Diary!

Aku start main game ni masa bulan April hari tu. Dan sekarang dah Jun. Kiranya dah masuk tiga bulan aku main game ni.

Biasanya, bila nak download sesuatu game atau apps tu, aku akan tengok pada review, either dia Editor Choice’s atau rate yang lebih dari 4.5 star. Then, kalau bagus, aku akan cuba download, buka dan explore. Kalau dalam masa lima saat aku dah rasa hampeh, automatik aku akan uninstall apps/games tu.

Apa yang lagi menariknya, Cooking Diary telah berjaya memenangi ‘People’s Voice Award‘ dalam The Webby Awards tempoh hari. Akulah antara manusia yang mempengaruhi semua adik beradik aku untuk main game tu secara aktif. Siap letak rule lagi. Siapa tak online dalam masa sehari, akan di ‘kick-out’ dari guild kitaorang. heheheheh

Maklumlah, nak buat Guild tu perlukan 10 gems kot! Gem dia dahlah bapak segala mahal kau!

Sebelum aku start addict dengan game ni, aku ada jugak install ‘MyCafe‘ dengan ‘Cooking Madness‘.

Then, lepas seminggu dua main tu, aku naik fedup main My Cafe tu, sebab sikit-sikit dia mintak duit. Kalau kita tak beli, kita tak boleh naik level dan akan stuck forever dekat situ. Dengan pelbagai limitation!

Yang Cooking Madness tu pulak, ergh…dahlah takde langsung bagi ‘life/energy’ free. Pastu, journey dia tu tak berapa memuaskan sebab belum lagi penuhkan tiga star dia dah suruh kita move ke level seterusnya. What??? Aku pulak jenis pemain yang suka penuhkan setiap star sebelum naik level atau buka ‘cafe’ yang seterusnya. It’s killing me bila tahu star tu tak dipenuhkan. Ergh! It’s so wrong!

Masa main My Cafe tu, adalah jugak aku terbeli gems dia. Habislah 50 camtu. Geram betul! Pastu, menyesal sebab memang untuk naik level kita kena spent duit betul. Then, aku rasa macam wasted gila. Selamat uninstall.

Sekarang, tinggallah Cooking Diary saja.

Selepas study sikit latar belakang developer game ni, maka lagilah aku setia pada game ni. Kalau dulu, kitaorang gila dengan ‘Sim Freeplay’ dan jugak ‘Township’. Sebelum pada tu ‘Candy Crush’, ‘Farm Saga’ dan aku sorang je yang addict main game ‘Sim City’. Pastu, since iPad dah rosak, semua game tu aku dah tak main sebab tak puas main dekat skrin kecik.

Latar belakang Cooking Diary:

FACTS

Developer: MyTona

Release date: soft launch – October 4, 2017. Global release – August 8, 2018.

Platforms: iOSAndroidAmazonWindows

ABOUT THE DEVELOPER

MyTona is a mobile game developer and publisher, that is one of the biggest IT companies in Russia and the CIS. The company’s network is extensive: games are created in Yakutsk, Ivanovo, Saint Petersburg, Vladivostok, Singapore, and New Zealand.

Today, MyTona successfully competes with global developers of free-to-play mobile games. The projects the company has developed are on the lists of top-grossing games in the markets of the US, Russia, Western Europe, and many other countries. MyTona currently has 3 games published: Seekers Notes, Ravenhill, and Cooking Diary.

Its flagship game, Seekers Notes, is an acclaimed hit in the hidden object genre. Cooking Diary, a cooking time management game, is a winner of the People’s Choice Award category in one of the most prestigious awards in the gaming industry—the 15th International Mobile Gaming Awards Global.

But the company has no plans to stop there: MyTona recently soft-launched a mystical match-3 game, Riddleside: Fading Legacy, and a hardcore game, Manastorm: Arena of Legends.

Ni pulak character yang menghidupkan game ni:

////

Aku tak tau kenapa aku prefer dengan Russian punya teknologi, software dan idea. Mungkin sebab dia tak hype dan too much ‘sampah’ kot. Papehal, aku salute lah pada team diorang sebab buat character dalam game tu macam real gila. Vivian, Johnny, Grandpa, Creighton dan lain-lain.

Aku dah lupa nak bebel pasal apa lagi berkaitan game ni. Korang memang terbaik. Tolonglah hargai pemain setia macam aku ni. Aku dah tak sabar nak tahu apa yang berlaku pada episod seterusnya. Cukuplah rapuan pasal game ni dulu. Banyak lagi challenge dia yang kena dihabiskan sebelum masa tamat.

Kotlah korang pun pemain setia Cooking Diary, let’s burn!!!

Kalau korang tak pernah dengar nama game ni, well you should bebeh. Korang boleh lah search Cooking Diary dekat Google Playstore/Apple Store korang. Kalau nak usha apa tu Cooking Diary secara detail, korang stalklah sini:

Website: https://cookingdiary.game/

Instagram: @cookingdiary_official

Facebook: @cookingdiaryMYTONA

Youtube: Cooking Diary

Twitter: @cookingdiary

////

Papehal roger!

Kongsi 

Related Posts

6 thoughts on “Suatu Game Dahulu: Cooking Diary”

  1. Pingback: Termenung jugaklah... | ORANG

  2. Sofieeeee. Ya Allah rasa mcm lamanya tak singgah sini! Your blog changed a lot! Cantik sangat, rasa exclusive gitu. Hehe

    Hari tu teraddicted game hotel… tapi skrg main puzzle ajee.

    1. waaaa thank you nina! hopefully ni final design dah. takde apa-apa yang tukar puak. hehehehe

      main jugak game puzzle, pastu dah uninstall…huhuhuh

  3. Sofieeeee. Ya Allah rasa mcm lamanya tak singgah sini! Your blog changed a lot! Cantik sangat, rasa exclusive gitu. Hehe

    Hari tu teraddicted game hotel… tapi skrg main puzzle ajee.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Terima Kasih Daun Keladi! 

Scroll to Top